Montenegro eten en drinken

Eten

Het is best wel handig om enig idee te hebben over de eet- en drinkgewoonten die u zult aantreffen tijdens uw vakantie in Montenegro.

U moet weten dat de originele eetcultuur al eeuwen oud is en dat pas de laatste jaren hier wat veranderingen plaatsvinden. Het eten is over het algemeen erg goed. U zult een enorme diversiteit aan gerechten aantreffen. Vaak plaatsgebonden en dat maakt dat als u bijvoorbeeld een rondreis maakt u uit hele verschillende gerechten kunt kiezen. Plaatsgebonden houdt overigens niet lokaal in, er is namelijk een variëteit van invloeden uit landen als Griekenland, Italië en de verschillende Balkan landen.

Visgerechten
Aan de kust wordt vooral zeevis (zoals zeebaars en tandbrasem) geserveerd, vers uit de Adriatische Zee. Inktvis-risotto is wellicht een beetje ongewoon op de kaart maar smaakt erg goed. Samen met een mengsel van olijfolie, knoflook en andere kruiden wat naar eigen smaak toegevoegd kan worden. De vis heeft vaak als garnituur bieten en aardappelen als koolhydraten.

Specialiteit in de Baai van Kotor is een brodet (vochtig visgerecht met visbrokken). Bij een brodet hoort een maïsproja, een maïsbrood of maïskoek.

In centraal Montenegro is er zoetwatervis uit het Skadarmeer (meer van Shkodër) zoals paling, alver, forel of karper. Er is een varia aan gerechten zoals gerooktekarper en gedroogde alver. De gerechten worden door lokale ingrediënten aangevuld.

Vleesgerechten
Een traditioneel vleesgerecht zijn gekruide gehaktrolletjes (Ćevapi). 
Landinwaarts wordt lamsvlees, kalfsvlees en overig vlees langzaam op houtskool gegaard in een pan.
In de wintermaanden is een veel gemaakt recept: rastan, gekookt met gedroogd of gerookt vlees.

Een andere specialiteit is lamsvlees gekookt in melk. De uitgestrekte graaslanden zorgen voor zeer gezonde melk- en vleesproducten. Lamsvlees en kalfsvlees worden bereidt onder de sač (een deksel dat wordt verwarmd door kolen erop, terwijl het eten onder de deksel gaart), verschillende soorten kazen, vers gegrilde forel, kačamak en cicvara, kajmak en kisjelo mlijeko (dikke yoghurt) zijn allemaal het proeven waard!

Opvallend is dat ook bij de vleesgerechten regelmatig fruit geserveerd wordt. Denk aan frambozen, appel, aardbeien en besjes.

Qua koolhydraten worden vaak aardappels geserveerd. Het type brood dat veel gegeten wordt in Montenegro is een maïsbrood met de naam proja. Heljdina pita (een pita van boekweit). Het is meestal wat duurder, omdat het een bewerkelijk recept is en de ingredienten duur zijn.

Kacamak is een traditioneel gerecht dat er niet bijzonder smakelijk uitziet (een soort pap) maar wel goed smaakt.

Indien u minder experimenteel bent aangelegd kunt u op de meest toeristische plekken ook wel vaak Italiaans eten. 

Dranken

In de ochtend wordt vaak begonnen met koffie.

Naast een prachtige maaltijd, worden vaak verschillende soorten thee gezet.

Niksicko Pivo

Montenegro heeft een eigen biermerk, Niksicko Pivo (bier uit Niksic). Nikšicko Pivo wordt gebrouwen in een brouwerij (Trebjesa brewery) die in 1896 is opgericht. Een prima te drinken biertje dat je overal kunt krijgen. Er is ook een witbier versie en een donkere versie.

) die in 1896 is opgericht. Een prima te drinken biertje dat je overal kunt krijgen. Er is ook een witbier versie en een donkere versie.

“Medovina” (med = honing) is een alcoholische drank dat wordt gekregen uit de fermentatie van honing (oplossingen). De methodes lijken op het maken van wijn. 

En dan is er nog zo’n traditioneel alcoholisch drankje: rakija. Dit is soort jenever van witte druiven, abrikozen, pruimen of ander fruit. Vaak wordt er ook wat honing toegevoegd.

Bewoners uit alle streken van Montenegro maken ook graag zelf vruchtensappen en vruchtensiropen. Van granaatappels aan de kust tot wilde bosbessensap uit de bossen in het noorden.

In Montenegro wordt ook wijn verbouwt. Deze wijn is misschien niet zo bekend maar heeft een prima prijs-kwaliteit verhouding.