Budva

Budva is één van de meest populaire bestemmingen van Montenegro. Het is niet moeilijk om in te zien waarom dat zo is.

Venetiaanse oorsprong van Budva

De oorsprong van Budva ligt op een klein schiereiland en heeft een van de oudste nederzettingen van de Adriatische kust.

Bekijk het aanbod Hotels Montenegro op Booking.com.

Strand van Budva met het schiereiland in Montenegro.

Veel historici denken dat de oude stand ooit een eiland was, en dat zand aanwas ervoor heeft gezorgd dat het in de loop der eeuwen verbonden werd met het vaste land.Oude stadskern meer dan 2500 jaar oud

De stad is meer dan 2500 jaar oud en is daarmee de oudste nederzetting aan de Adriatische Zee.

De oude stadskern wordt omringd met middeleeuwse muren, gebouwd door de Venetianen in de 15de eeuw. De stadsmuur heeft twee toegangspoorten waar alleen voetgangers doorheen mogen.

De oude stad is daarmee geheel autovrij.

Aardbeving verwoestte Budva

In 1979 werd Budva getroffen door een aardbeving. Het oude deel van deze stad werd daarbij dermate verwoest, dat het acht jaar duurde om te herbouwen.

Activiteiten in Budva

Tegenwoordig is Budva één van de trekpleisters van Montenegro, mede dankzij het mooie strand en het goede weer.Populaire badplaats

In de zomer zijn er dan ook veel toeristen te vinden. Per jaar weten een miljoen toeristen de stad te vinden.

De oude stad heeft veel te bieden, van de Venetiaanse architectuur tot de prachtige stranden.

Het oude centrum van Budva in Montenegro.

Met name in de zomermaanden zijn er dan ook regelmatig open lucht muziekfestivals in het oude centrum. Daarnaast vind je er verschillende uitgaansmogelijkheden in Budva.

Voormalige hoofdstad in de buurt

In de buurt van Budva vind je de voormalige hoofdstad van Montenegro, Cetinje. Deze plaats ligt veel hoger dan de kustplaats. Je vindt er het oude paleis en een 15-de eeuws klooster.

Stranden van Budva

Veel stranden in Montenegro zijn prachtig, maar Budva heeft een paar pareltjes.

  • Slovenska Plaza; Dit strand ligt op loopafstand van diverse hotels, zoals het prachtige Hotel Astoria. Het prachtige zandstrand wordt omringd door groene heuvels en heeft uitzicht op Sveti Nikola (zie verder in dit artikel). Rondom het strand vind je leuke en gezellige café’s, en restaurants. Het kan er druk worden, dus zorg dat je op tijd bent.
  • Mogren strand; Dit strand bestaat uit twee delen, Mogren I en Mogren II. Het strand loopt van Kaap Mogren naar het Vidikovac hotel en ligt in een rustige baai. Het wordt omgeven door kliffen en dat maakt het echt een unieke plek.

Sveti Nikola

Niet ver uit de kust van Budva ligt het eiland Sveti Nikola. Ook dit is een aantrekkelijke toeristische bestemming.

Je kunt hier met een boot naartoe om te genieten van het water of te eten in één van de restaurants op het eiland.

Fort van Budva

Het hoogste punt van Budva wordt gevormd door het fort. Deze citadel is gevormd in de negende eeuw en was bedoeld om Budva te beschermen.

De Sint Maria de Castello kerk werd in de twaalfde eeuw binnen de muren van de vesting gebouwd. Na de aardbeving van 1979 ontdekten archeologen ook nog een zesde eeuwse basiliek in de buurt van de vesting.

Wandelen in Budva

Wie van wandelen houdt, kan in Montenegro zijn hart ophalen. Ook in de buurt van Budva zijn er verschillende wandelroutes.

Eten en drinken in Budva

Eén van de favoriete plekken om te eten is restaurant Jadran. Het biedt dagelijks verse vangst uit de zee en zowel toeristen als de lokale bevolking weet Jadran te vinden. De lokatie direct aan het water draagt bij aan de populariteit, maar ook het eten is verrukkelijk.

Restoran Porto is ook een aanrader. Een typisch Montenegrijns visrestaurant op een prachtige locatie. Ook hier eet je verse vangst en ze hebben er een uitstekende wijnkaart. Liever geen vis? Ook de andere gerechten zijn heerlijk.