Kotor Stad

Kotor in Montenegro is één van de belangrijkste historische bezienswaardigheden van de regio.

Kotor ligt aan het eind van een diepe fjord-achtige baai en is uitermate geschikt om deze stad tijdens een Middellandse Zee cruise aan te doen. Hoewel Kotor een zeer kleine haven heeft is er een kleine cruiseterminal. Hier kunnen kleinere cruiseschepen aanmeren of bij een aanlegsteiger. De grotere cruiseschepen kunnen voor anker gaan in de baai, dan kom je met een tender boot aan wal. De stad en de baai worden gedomineerd door een reeks van enorme bergtoppen.

De cruiseschepen van MSC Cruises doen regelmatig Kotor in Montenegro aan. Ze zijn dan ook specialisten in cruises over de Middellandse Zee. Denk u aan een cruise met Kotor als tussenbestemming tijdens uw vakantie, oriënteer u dan bij de gespecialiseerde MSC reis aanbieders.

Buiten dat u met een cruise naar Kotor kunt zijn er natuurlijk nog veel meer opties. Kotor is namelijk een zeer fraaie stad met een rijke geschiedenis en de moeite van een bezoek waard. Indien u Montenegro bezoekt, raden wij Kotor als onderdeel van uw vakantie aan.

Bekijk het aanbod Hotels Montenegro op Booking.com.

Overzicht van de stad Kotor in Montenegro.

Overzicht van de stad Kotor in Montenegro. Foto: Max Hermus.

Kotor geschiedenis

Kotor is erg aantrekkelijk door zijn geschiedenis. De stad was al sinds de derde eeuw voor Christus een onderdeel van het Romeinse Rijk.

Tijdens de Byzantijnse periode werd de stad versterkt met indrukwekkende stadsmuren. Deze stadsmuren voeren voor maar liefst 4,5 kilometer langs de oever van de baai van Kotor. Binnen de stadsmuren vindt u talloze cafés en kerken.Kotor heeft uitstraling van Venetië

Vier eeuwen overheersing in de Venetiaanse periode gaf de stad zijn typische Venetiaanse look en feel. De sfeer van Venetië overheerst in de stadsarchitectuur.

Bij een bezoek aan deze prachtige stad, kun je bij de toeristeninformatie bij de haven een plattegrond krijgen. Hierop zie je direct dat de stad veel smalle straatjes heeft.

Kotor stad in Montenegro

Fort Saint Ivan van Kotor

Het Fort Saint Ivan van Kotor staat volkomen terecht op de UNESCO werelderfgoedlijst. Je kunt er alleen naartoe lopen via de oude stadsmuur, zoals voor zoveel bestemmingen in deze stad geldt.Kotor heeft een oude binnenstad, pal onder het fort van Kotor.

De straatjes zijn duidelijk niet gemaakt voor het moderne verkeer. Dat heeft als voordeel dat je rustig op een terrasje kunt zitten op één van de vele gezellige pleintjes. Het belangrijkste plein heet Trg od Oružja.

Zodra je Kotor bezoekt kijk je werkelijk je ogen uit. Een aantal bezienswaardigheden zul je vanzelf tegenkomen als je door de stad loopt.
Hieronder een rijtje met de belangrijkste bezienswaardigheden in Kotor:

 • St.-Triphon kathedraal (een kijkje binnen de kathedraal is de toegangsprijs zeker waard.)
 • het belangrijkste plein: Trg od Oružja
 • Santa Maria della Collegiate (kerk)
 • Santa Chiara (kerk)
 • St. Joseph (kerk)
 • St. Luke (kerk)
 • Paleis van de Rector
 • Paleis Gregorina
 • Paleis Pima
 • Paleis Bisanti
 • Paleis Jacogna
 • Paleis Wrachien
 • Palazzo Pasquali
 • Dragon Palace
 • Bastion Gordicchio
 • Scheepvaartmuseum, een opslagplaats van nautische kaarten en scheepsmodellen.
 • De oude muren zijn een klim waard.
 • St-Ivankasteel, met een prachtig uitzicht over het fjord.

Eten en drinken in Kotor

In Kotor barst het van de gezellige cafés. Je kunt er heerlijk uitrusten van het wandelen in de stad. Heb je trek gekregen? Dan kun je op veel plaatsen in de stad genieten van de typische Montenegrijnse gerechten.

Lokale keuken en internationale gerechten

De lekkerste Turks-Italiaanse gerechten vind je op een prachtige locatie bij Catovica Mlini. Dit restaurant ligt direct aan de rivier en geeft je bovendien een mooi uitzicht.

Kotor heeft verschillende gezellige terrassen met uitzicht aan het water.

Het Restaurant Galion is gebouwd boven de zee.

Het zal je dan ook niet verbazen dat ze hier veel gerechten hebben met echt verse vis en zeevruchten. Het restaurant is populair en heeft goede recensies. Samen met de unieke locatie staat Galion garant voor een heerlijke avond.

Ook in het centrum zit je goed, bijvoorbeeld bij Pateria. Dit restaurant vind je onder de kathedraal van Kotor!

Uitgaan in Kotor

Uitgaan in Kotor kan bijvoorbeeld in de club Maximus. De club is gebouwd in de oude stadsmuur van Kotor.

Ze hebben een lounge-zaal, maar ook voor dance kun je hier terecht. Liever meezingen? Dat kan in de pianobar van Maximus.

Lekker uitgaan onder het genot van internationale popmuziek kan bij Secondo Porto. Deze gelegenheid is ook populair bij de locals.

Kortom, een bezoek aan Kotor tijdens uw vakantie in Montenegro is een aanrader.